dünya harikaları

Gosse Uçurumları

gosse_ucurumlariEtrafı sarp ve çıplak kayalıklarla çevrili bu gizemli krater bir kuyruklu yıldızın yerküreye düştüğü anda açtığı dev bir yara aslında.
Dinozorlar Avustralya'nın yeşil derinliklerinde yiyecek peşinde koşarken, yeryüzüne çarpan dev bir ateş topu, 1945 yılında Japonya'nın Hiroşima kentini yok eden nükleer bombadan yüz binlerce kere daha büyük bir güçle düştüğü yerde taş taş üstünde bırakmadı. Mantar biçimli devasa büyüklükte bir toz bulutu ve enkaz yavaş
   

Erta Ale Yanardağı

Erta Ale VolkanıDanakil Çöküntüsünden bir volkan kuşağı yükselir; bir korku, sıkıntı ve ölüm manzarası. İngiliz kâşif Ludovico M. Nesbitt, 1934 yılında notlarına şu kaydı düşer: "Torunlarımız belki bir gün yıldızlara yolculuk yapmanın ne demek olduğunu keşfedecekler ve yükseklerden, yeryüzünün bilinmeyen yerlerine bin bir zorlukla ulaşmaya çalışmış olan bizlere bakıp gülümseyecekler.
   

Ahaggar Dağları

ahaggar_daglari
 Sahra'da özellikle güneş tepedeyken, ufuk hiç görünmez; yalnızca sınırları çok yakında ya da uzakta olabilecek bulanık bir belirsizlik hâkimdir. In Salah vahasından, büyük çölün ortasına doğru güneye ilerledikçe, yoğunlaşan opaklığın her iki tarafı da kaplayan karartırım yavaş yavaş farkına varırsınız. Bu gidiş aşamalı olarak, yüksek ve sonsuz görünen bir uçuruma, yani Cezayir'deki Ahaggar masifinin en dıştaki burcuna varır.
   

Assal Gölü

Assal Gölü
Dünyanın en tuzlu su kütlesi; belki de Afrika'yı ikiye ayırmak üzere çatlamakta olan topraklar üzerinde yer alır. Eski Romalıların, Afrika'nın doğa harikalarının sunduğu bolluktan öyle doygun hale geldiği bir dönem oldu ki, en son gezginlerin öykülerini kibarca, 'Afrika'nın dışında her zaman yeni bir şeyler vardır' diyerek karşılıyorlardı. Oysa gerçek şuydu ki onlar tüm kıtanın vaat ettiğinden yalnızca birkaç çekingen yudumdan fazlasını alamamıştı.
   

Kongo Nehri

kongo-nehri
Bir zamanlar Zaire olarak bilinen kudretli Kongo Nehri Afrika'nın kalbinden Atlantik'e uzanan bir yayçizer. Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile Zambiya sınırı üzerinde tek tük ağaçların göründüğü otlaklardan Atlantik'e doğru çizdiği eğri boyunca, büyük Kongo Nehri'nden sayısız kol çıkar. Bütün bu kollarıyla birlikte nehir, yağmur ormanları ve yüksek otlaklardan oluşan kabaca Hindistan büyüklüğünde bir alanda biriken suyu boşaltır.

0 yorum: